De laatste ontwikkelingen op het gebied van bits

Er zijn zeer veel aanbieders van schroefbits. Veel meer aanbieders dan fabrikanten overigens. En in dat woud van aanbod probeert men de aandacht van de klant te trekken door beloftes van superieure kwaliteit, spectaculaire coatings en exotische namen. In dit artikel wil ik de laatste ontwikkelingen op het gebied  van bits optekenen en tevens aangeven waar cobit® inmiddels staat voor wat betreft deze ontwikkelingen.

 

TiN schroefbits

TiN (Titanium-Nitride) schroefbits zijn uitermate geschikt voor het  schroeven in zachte materialen zoals bijvoorbeeld (vuren) hout. De TiN laag op de bits heeft een hardheid tot  95HRc en is daardoor zeer slijtvast.

TiN-coating kan op 2 manieren aangebracht worden:

 • PVD, physical vapour deposition. Herkenbaar aan het feit dat de bit maar half voorzien is van een gouden laag. De Titanium-Nitridelaag wordt aangebracht bij een temperatuur van 250 graden Celcius. Deze laag heeft een hardheid van 90 HRc. Het voordeel is een verhoogd toelaatbaar draaimoment bij een hoge slijtvastheid.
 • CVD, chemical vapour deposition. Herkenbaar aan de volledig gouden kleur van de bit. De Titanium-Nitridelaag wordt aangebracht bij een temperatuur van 780 graden Celcius en gaat een zeer vaste verbinding met de bit aan. De laag heeft een hardheid van 95 HRc. Een CVD-bit heeft een verhoogd toelaatbaar draaimoment bij een extreem hoge slijtvastheid. De standtijd is hoger dan bij PVD-bits.

Schroefbits worden ook vaak om cosmetische redenen voorzien van een coating; zelfs met een gouden kleur of chroom e.d.

Coatings die geen verhoging van de standtijd geven zijn:

 • Chroom
 • Nikkel
 • Zink
 • Fosfaat

cobit® heeft TiN-gecoate bits in Phillips, Pozidriv en Torx en lengte 25 en 50mm, zowel in PVD als CVD.

 CoBit TiN CVD

 

 

 

CoBit TiN PVD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diamant schroefbits

Bij schroefbits die onder belasting  door hun vorm van nature uit de schroef worden gedrukt zoals Phillips en Pozidriv worden Anti Cam Out Ribs (ribbels, ook wel aangeduid als ACR od CR) of diamantstukjes gebruikt om de wrijving tussen de bit en de schroef te verhogen. Anti cam out ribs worden tegenwoordig nog nauwelijks gebruikt.

Eigenschappen van een goede diamantbit zijn:

 • Hoge ruwheid (voelbaar door met je nagel over de schroef-flanken van de bit te wrijven)
 • Goede verbinding tussen de diamantdeeltjes en de schroefbit
 • Harde hechtlaag zodat diamantpartikels niet weggedrukt kunnen worden

Veel concurrenten gebruiken als “draag-laag” een zachte, galvanische coating zoals bijvoorbeeld nikkel. Het resultaat is dat onder belasting de diamantdeeltjes in de zachte laag gedrukt worden of zelfs helemaal loslaten uit die laag.

cobit® gebruikt als “draag-laag” Titanium-Nitride met een hardheid van 95HRc. De stukjes diamant kunnen niet weggedrukt worden en zitten zeer vast ingebed. Het resultaat is dat de diamantdeeltjes hun werk blijven doen en een aanzienlijk langere levensduur hebben: cobit® diamantbits zijn 2-in-1-schroefbit namelijk de voordelen van een diamantbit en een TiN-bit in 1! De cobit® diamantbits zullen in de toekomst Diamant plus Titan gaan heten.

 

Gesmede en gefreesde schroefbits

Fabricagemethoden van schroefbits zijn:

 • Frezen (verspanend)
 • Persen
 • Smeden

De respectievelijke marktaandelen zijn circa 30% gefreesd, 60% geperst en 10% gesmeed. Iedere fabricagemethode heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Frezen

Voordelen zijn de zeer hoge passings-nauwkeurigheid en de scherpe kanten en waardoor een klemeffect bereikt kan worden.

Nadelen zijn het lagere toelaatbare draaimoment doordat door het verspanen de materiaalstructuur beschadigd wordt en de hogere fabricagekosten.

Persen

Persen werkt materiaal verdichtend. Persen is vergelijkbaar met smeden echter bij persen wordt de bit gevormd in 1 slag terwijl bij smeden tot 30 slagen worden toegediend.

De voordelen van persen zijn het hogere toelaatbare draaimoment bij statische belasting en de lagere fabricagekosten.

Het nadeel is dat er geen klemeffect kan worden bereikt omdat de randen afgerond zijn.

Smeden

Smeden werkt materiaal verdichtend. Hierbij wordt de bit-vorm door een veelvoud van slagen bereikt. Hierdoor verbeteren de materiaaleigenschappen zich.

Het voordeel is het hogere toelaatbare draaimoment en standtijd bij zowel statische als dynamische belasting.

De nadelen zijn dat er geen klemeffect kan worden bereikt omdat de kanten afgerond zijn en de hogere fabricagekosten.

cobit® biedt zowel gefreesde als gesmede (25mm PH/PZ/TX) aan. Bij de geperste bits zijn, voor een professionele gebruiker, de nadelen groter dan de voordelen.

Impact schroefbits

Bij het werken met impact-machines wordt het uiterste gevraagd van de combinatie van machine, bithouder, schroefbit en schroef. Je zou verwachten dat de schroef de zwakke schakel is maar in werkelijkheid is dat de schroefbit; de schroeven zijn namelijk met velen. Gebruik dus een goede impact-bit en een goede impact bithouder.

De fabrikanten van de A-merken schroefbits waar cobit® zich ook onder rekent, beconcurreren elkaar fel op het gebied van impact-bits. Men laat niet veel los over de specifieke fabricage-eigenschappen. Feiten zijn dat een speciale staalsoort wordt gebruikt en een ander hardingsproces dan bij de overige bits. Goede impact-bits worden gesmeed. Men probeert een optimum te bereiken tussen taaiheid en slijtvastheid. De wat langere lengte van de bits, gecombineerd met de torsie-zone (dunnere hals) helpt verder het klappen van de machine op te vangen.

Onafhankelijke tests hebben uitgewezen dat cobit® impact-bits zich op het gebied van kwaliteit met gemak kunnen meten met de andere A-merken. De prijs van onze range ligt echter beduidend lager dan van onze collega’s.

Programma-uitbreidingen cobit®

Zoals al eerder gecommuniceerd, heeft CoBit inmiddels in het programma:

 • Impact dopsleutels met verend opgehangen magneet
 • 1/2″ impact krachtdoppen in set en los
 • Quick-lock adapters tbv 1/4″, 1/2″en 3/8″ krachtdoppen
 • CPS-dopsleutels tbv kleurkopschroeven (CPS is color protection system)
 • Quick-lock magnetische bithouders tot en met 300 mm lang LEES HIER MEER
 • Quick-lock bithouders met RINGMAGNEET tot en met 300 mm lang met een klemkracht van een kilogram
 • Verpakkings-concepten in SYS-boxen en in POLY-zakjes

Voor de Eisenwarenmesse Keulen 2016 komt cobit® met een compleet nieuwe catalogus.

Neem contact met me op om dan een exemplaar te ontvangen of voor je condities op het programma.