Reparatie van schroefdraad

Reparatie van schroefdraad

Met de toenemende interesse in duurzaamheid, neemt de wens naar reparatie van schroefdraad in plaats van het betreffende onderdeel te vervangen, toe.

Beschadigd schroefdraad is, met het juiste gereedschap en de kennis hoe het te gebruiken, relatief simpel.

Op forums lees ik adviezen, waar ik, als vertegenwoordiging van professioneel draadreparatiegereedschap van V-COIL vraagtekens bij zet. Daarom dit artikel met de ins en outs van reparatie, de correcte werkwijze en wat handige hulpmiddelen die je kan gebruiken bij de reparatie van je schroefdraad.

Schroefdraad kan beschadigd raken. De beschadiging kan variëren van enkele beschadigde gangen tot aan volledig doldraaiend schroefdraad toe. Bovenstaand filmpje geeft goed weer hoe je te werk kan gaan wanneer je binnenschroefdraad beschadigd is. Helder wordt onder andere in beeld gebracht hoe het binnenschroefdraad in zijn geheel vervangen wordt met behulp van een nieuwe draadinsert.

Welk merk je ook gebruikt (Helicoil, Amecoil en V-Coil zijn onderling uitwisselbaar), zorg ervoor dat je met name je binnendraad repareert met gereedschap van een gerenommeerd merk. Draadsnijden is vaak de allerlaatste arbeidsgang van je metaalbewerking en als er daar iets misgaat en je moet bijvoorbeeld een afgebroken tap uitboren of je schroefdraad is niet goed gelukt, dan heb je pas echt een groot probleem.

Programma van V-Coil

VOELKEL brengt onder de naam V-COIL een heel programma aan draadreparatie artikelen en sets. Verkrijgbaar ten behoeve van binnendraad van metrisch en metrisch fijn tot en met M52, UNC en UNF tot en met 1.1/2″,  UN8 tot en met 2″, BSW, BSF en G (BSP) tot en met 1″.

De V-Coil inserts zijn van volledig gecertificeerde luchtvaart kwaliteit, 18/8 austenitisch roestvast staal. Het heeft een zeer hoge treksterkte van minimaal 1.450 N/mm2 en is vrij hard (HRC 43-50). De inserts zijn inzetbaar bij temperaturen van -160 tot en met 420 graden Celcius met incidentele uitschieters naar zo hoog als 500 graden. Wanneer goed aangebracht, zal de met inserts verkregen schroefverbinding sterker zijn dan de oorspronkelijke.

Schroefdraad-inserts

De draadinserts of draadbussen zijn er in verschillende lengtes, aangegeven door het AANTAL X DRAADDIAMETER. Zo is er 1,0xD, 1,5xD, 2,0xD, 2,5xD en 3,0xD. Bijvoorbeeld een draadinsert M6 van 3,0xD heeft een ingeschroefde lengte van 3×6=18mm.

V-Coil 04010
V-Coil reparatieset 04010 M6x1.0 1,5D

Er zijn sets beschikbaar waarin de tap, draadinserts, indraaihulpstuk, tapbreker en boor (tot een boordiameter van circa 13mm) bij elkaar in een handig doosje verpakt zijn.

V-Coil Rapid schroefdraadreparatieset voor de accu-machine

Ten behoeve van metrisch schroefdraad M2,5 – M12 zijn er naast de grote sets ook  V-COIL RAPID setjes beschikbaar. V-COIL RAPID heeft een 1/4″ zeskant bit-aansluiting en is bij uitstek geschikt voor gebruik in combinatie van een accu-schroefmachine.

HexTap, flexibel tapsysteem

Voor het opzuiveren van binnenschroefdraad (of het snijden van schroefdraad op moeilijk bereikbare plaatsen), heeft VOELKEL het HEXTAP systeem. Voor- en een eindsnijder in 1 bespaart (materiaal)kosten. De tap kan met het binnenzeskant op de kopse zijden bedient worden met een ratel of inbussleutel. En op het buitenzeskant in het midden past een steeksleutel.

Onze VOELKEL, V-COIL, V-COIL RAPID en HEXTAP zijn verkrijgbaar in de betere ijzerwaren- en gereedschapszaken.