Rondloop nauwkeurigheid lange schroefbits

Rondloop nauwkeurigheid van lange schroefbits is erg belangrijk om snel en prettig te kunnen werken.De oorzaak dat de schroefbit in de machine slingert ligt echter zelden bij de schroefbit zelf. Zelfs wanneer een lange schroefbit kaarsrecht is kan hij nog wiebelen en dansen in de machine.

De rechtheid van de schroefbit bepaalt niet alleen de rondloop nauwkeurigheid. Ook de manier waarop de bit in de machine opgespannen wordt speelt een grote rol. We onderscheiden drie meest voorkomende manieren om een schroefbit in te spannen: In een boorkop, in een snelspan bitopname of in een bithouder.

Zie meer in het navolgende filmpje:

Wordt de bit in de boorkop geklemt, dan is de rondloop-nauwkeurigheid gegarandeerd.

De tolerantie in de snelspan bithouder maakt het mogelijk dat de schroefbit naar één kant worden gedrukt. De schroefbit zit niet in het verlengde van de as van je machine. Het resultaat is, dat de bit gaat wiebelen.

Bij een magnetische bithouder voor korte bits (1/4″ C6,3) zal de c-ring de E6,3-aansluiting van de bit niet goed klemmen waardoor de bit gaat dansen.

Nauwkeurig schroeven/werken is met een wiebelende of dansende bit erg moeilijk. Rondloop nauwkeurigheid van de lange schroefbit zelf, is bij Cobit gegarandeerd. Alle lange schroefbits worde nauwkeurig getest op hun rechtheid. Wanneer je voor cobit kiest dan hoeft je dus alleen de juiste inspansysteem te kiezen.