Wat je nog niet wist (van Voelkel)

Wat je nog niet wist (van Voelkel)

(machine)Tappen worden van de meest exotisch-klinkende coatings voorzien.

Als verspanings-specialist weet je drommelsgoed wat die termen allemaal betekenen. Maar wat ik bedoel is, dat Voelkel, bekend van de machinetap M48x5.0 links of handtapset M9x0,5 uit voorraad, tegen een kleine meerprijs, en een gering-langere levertijd van een paar dagen, al deze coatings kan aanbrengen op het al zeer brede programma. En meer. ALLE coatings die er zijn kan Voelkel op haar tappen laten aanbrengen.

Standaard heeft Voelkel al diverse gecoate tappen in het programma, maar voor iedere draadsnijklus wat wils.

Vraag de prijslijst aan.

En voor degene die nog eens wil nalezen waar al die afkortingen voor staan, het navolgende stuk tekst.

 

Titanium Nitride (TiN)

TiN-coating is een extreem slijtvaste coating, met een laagdikte van 2 – 5 micrometer.

De kleur is goud, de hardheid is 2000-2300 HV (Vickers), de maximaal toelaatbare temperatuur is 600-700 graden Celcius en de wrijvingscoëfficiënt tegen staal is ongeveer 0,67.

Deze coating is uitstekend geschikt voor draadsnijgereedschappen omdat de wrijvingscoëfficiënt er sterk door wordt verlaagd en bovendien treedt er minder koudlas op. Deze coating zorgt ervoor dat de slijtvastheid van het machinetap sterk toeneemt. Daardoor kan men met hogere snijsnelheden werken. Dit leidt weer tot lagere productiekosten.

Voelkel heeft standaard in haar pakket TiN-gecoate machinetappen M3 – M20 en G(BSP) 1/8″-1″, voor doorlopende en blinde gaten, combi-bits M3 – M12 met ¼”-zeskant-aansluiting.

 

Vaporiseren of stoomontlaten (VAP)

 

352

Onder vaporiseren of stoomontlaten verstaat met een thermo-chemisch proces waarbij zuurstof in de buitenkant van het gereedschap wordt gebracht. Hierdoor ontstaat een ijzeroxide laag.

De kleur is donkergrijs.

Stoomontlaten machinetappen voorkomen koudlas en snijolie  en -pasta hechten beter op de machinetap. Hierdoor wordt tijdens het draadsnijden snijkantopbouw voorkomen. Snijkantopbouw is het ophopen (vastlassen) van materiaal op de snijkant van de machinetap. Dit wordt veroorzaakt door adhesie tussen de machinetap en het te snijden materiaal. Van tijd tot tijd breekt deze “valse snijkant” af en neemt stukjes machinetap mee.

Inzet van gevaporiseerde machinetappen heeft zin bij de verspaning van laaggelegeerde staalsoorten en roestvaste stalen.

Voelkel heeft standaard in haar pakket gevaporiseerde handtappen M3 – M12 en machinetappen M3 – M20 voor doorlopende en blinde gaten. Verder het gehele witring-programma (hittebestendige stalen, roestvaste stalen, titanium) in Metrisch, Metrisch-fijn, UNC, UNF, G(BSP) voor blinde en doorlopende gaten.

 

Titaan Carbonitride (TiCN)

De TiCN-coating is harder en taaier dan de TiN-coating en daardoor nog slijtvaster maar wel minder temperatuurbestendig.

De laagdikte is 2 – 5 micrometer. De kleur is blauw/zilver, de hardheid is circa 3000 HV (Vickers), de maximaal toelaatbare temperatuur is 400-500 graden Celcius en de wrijvingscoëfficiënt tegen staal is ongeveer 0,38.

TiCN-coating is uitermate geschikt voor laag- en hooggelegeerde stalen, aluminium met een hoog silicium-gehalte, messing en brons. Door de lage wrijvingscoëfficiënt is deze coating geschikt voor zware mechanische belastingen. Maar de geringere thermische belastbaarheid is een nadeel en je moet dus goed koelen. TiCN heeft een vaste plaats verworven in de wereld van coatings op verspaningsgereedschappen. TiN en het later te behandelen TiAlN hebben een groter aandeel.

Voelkel heeft standaard in haar pakket TiCN-gecoate blauwringtappen M3 – M20 voor blinde en doorlopende gaten.

 

Titanium Aluminiumnitride (TiAlN)

De toevoeging van aluminium in de coating TiAlN in plaats van koolstof, zorgt ervoor dat de hoge slijtvastheid van de TiCN-coating wordt gecombineerd met een hoge maximale toelaatbare temperatuur.

De laagdikte is 2 – 5 micrometer. De kleur is donkerpaars, de hardheid is circa 3300 HV (Vickers), de maximaal toelaatbare temperatuur is 800-900 graden Celcius en de wrijvingscoëfficiënt tegen staal is ongeveer 0,37.

De TiAlN coating vormt een dunne laag Aluminiumoxide, die zichzelf continu herstelt en daardoor de coating tegen verdergaande oxidatie en slijtage beschermt. Specifiek voordeel van de TiAlN-coating is de langere standtijd ten opzichte van ongecoate verspanende gereedschappen. Verder is de coating zeer geschikt voor hoge snijsnelheid en voeding.

Hoge snijsnelheden zijn haalbaar en van alle harde coatings is deze het meest geschikt om “droog” te snijden en voor hardmetaal verwerking.

 

Chroom Nitride (CrN)

Croomnitride heeft een uitstekende chemische en thermische bestendigheid. Beter dan TiN en TiCN. De laag is zeer dicht en beschermt het gereedschap tegen chemische “aanvallen”.

De laagdikte is 3 – 10 micrometer. De kleur is zilver-metallic, de hardheid is circa 2000 – 2200 HV (Vickers), de maximaal toelaatbare temperatuur is 700-750 graden Celcius en de wrijvingscoëfficiënt tegen staal is ongeveer 0,57.

Door de laagsamenstelling en de temperatuurbestendigheid is deze coating bij uitstek geschikt voor het snijden van koper-, messing, bronslegeringen, titaniumlegeringen en aluminiumlegeringen zonder silicium.

 

Nitreren (NIT)

Nitreren is een thermochemische behandeling die tot doel heeft de oppervlaktehardheid van gereedschap te verhogen. Hierdoor wordt onder andere de wrijvingscoëfficient tussen het te verspanen materiaal en het gereedschap verlaagd. De gevormde nitriden verlenen het oppervlak een hogere hardheid en slijtvastheid bij een gelijkblijvende taaiheid in de kern van het basismateriaal. Bovendien zorgt het ervoor dat het gebruikte smeermiddel beter wordt vastgehouden.

De laagdikte is 10 – 30 micrometer. De kleur is zwart, de hardheid is circa 1000 HV (Vickers), de maximaal toelaatbare temperatuur is 500 graden Celcius en de wrijvingscoëfficiënt tegen staal is ongeveer 0,5.

Nitreren is een relatief goedkope manier om de slijtvastheid van een snijgereedschap te verminderen. Dit wordt met name ingezet voor de verspaning van gietijzer en bakeliet.

Knap van je dat je het hele stuk gelezen hebt. Bewondering. Maar inderdaad; al deze coatings en meer kan Voelkel op het al enorme standaardprogramma aanbrengen.

Vraag, indien dat van waarde is voor je, de (meer)prijslijst aan.