Machinetap voor extreme toepassingen

Machinetap voor extreme toepassingen

Voelkel introduceert een machinetap voor extreme toepassingen: De ROODRING HSSE PM TiAlN machinetap. Deze tap is bedoeld om binnenschroefdraad te snijden in moeilijk te bewerken materialen met een treksterkte boven de 1.200 N/mm². De tap is zelfs geschikt voor in voorgeharde materialen.

Nikkel- en cobaltlegeringen, hittebestendige stalen, gehard staal, snel-, gereedschaps- en verenstaal waardoor deze machinetap enigszins vergelijkbaar is met Dormer E212/E263.

Deze machinetap gemaakt is van gesinterd HSSE-PM-staal en voorzien van een 15 graden spaangroef en gecoat met TiAlN. Omdat deze tap gecoat is, zijn de oppervlaktehardheid (3500 HV) en de warmtevastheid erg hoog (800 °C) en is de wrijving sterk verminderd.

Omdat deze tap een gespiraliseerde spaangroef heeft en een korte aansnijding, is het mogelijk is om tot onderin een blind gat draad te snijden. Tengevolge hiervan worden de spanen naar boven afgevoerd, netjes tegen de snijrichting in.

In deze YouTube-film is goed te zien hoe deze tap in de praktijk kan worden ingezet.

De ROODRING HSSE-PM-TiAlN machinetappen zijn verkrijgbaar in alle gangbare metrische maten van M3 tot en met M16. De gangbare prijzen gaan van €20,50 voor M3 tot €105,00 voor M16.

Voorbeeld van een Völkel TwinBox: Machinetap + bijpassende spiraalboor

De ROODRING machinetap is ook verkrijgbaar als TwinBox-set waarbij de machinetap geleverd wordt met een bijpassende spiraalboor, verpakt in een handig opbergdoosje. Wel zo handig als je een machinetap zoekt voor extreme toepassingen en het gat nog moet boren. En hier gaan de gangbare prijzen van €22,50 voor de M3 tot en met €123,00 voor de M16.

Deze Voelkel-artikelen zijn verkrijgbaar bij de betere ijzerwaren en gereedschappenhandel.