Nieuwe producten van cobit®

Met de Internationale Eisenwarenmesse Keulen nog minder dan een maand weg, werken fabrikanten koortsachtig aan de presentaties van hun laatste nieuwe ontwikkelingen. Je moet immers als merk laten zien dat je investeert en innoveert.

Nieuwe producten van cobit®

cobit® heeft de laatste maanden al de nodige nieuwe ontwikkelingen en producten gepresenteerd. In drie jaar tijd heeft de firma zich, met het merk cobit® van OEM-er Compass Europe, ontwikkeld tot een belangrijke speler tussen de andere belangrijke spelers in schroefbitsland.

De nieuwste catalogus is bijna klaar maar ik wil nu alvast wat laatste nieuwe producten van cobit® behandelen.

Torx T-Rip

Torx in schroef T-Rip

 

Een Torx schroefbit kan door zijn vorm een hoog draaimoment overbrengen. Een nadeel van de Torx-vorm is, dat indien de schroef en de bit uitgevoerd worden volgens de Camcar-norm*, de bit niet in de schroef klemt.

* De firma Camcar Textron bedacht de Torx-vorm in 1967. Torx heeft minder cam-out (het uit de schroefkop willen door de bitpunt dan Phillips, Pozidriv of Plat) en heeft nog steeds de rechten.

Voor dit probleem hebben fabrikanten en gebruikers van oudsher een aantal oplossingen bedacht. Bij stalen schroeven kan men werken met een magnetische bithouder. Ook werkt men wel met Torx-Wedge. Torx-Wedge is een dure soort Torx waarbij de bit-flanken schuin toelopen. Nadeel is dat de indringdiepte van de bit in de schroef kleiner is en er puntbelastingen optreden. Dit resulteert in een lager toelaatbaar draaimoment.

Nieuw van cobit® is de Torx T-Rip. Een ribbel tussen de flanken van het Torx-profiel klemt de schroef vast.

 

Deze bit heeft de volgende voordelen:

Klemt over de hele lengte van de schroefkop

Gesmede bit met verbeterde materiaal eigenschappen (zie hier uitleg)

Hoger toelaatbaar draaimoment

Schroef blijft aan de bit hangen

Verkrijgbaar in C6,3 (25mm) en E6,3 (50mm) en als set

De Duitse marktleider in bits heeft geprobeerd dit klemeffect te bereiken door de Torx-profielen groter te maken dan de Camcar-norm voorschrijft (overmaat). De pasvorm is hierdoor inderdaad beter maar er is nog steeds geen echt klemeffect. Cobit® krijgt trouwens, naast de T-Rip en de “gewone” Torx-bits volgens Camcar, ook deze grotere bit; Torx-Oversize.

IMPACT Diamant + TiN

CoBit IMPACT Diamant + TiM

Naast de al eerder voorgestelde IMPACT schroefbit van cobit®, komen we nu met IMPACT met diamant en TiN.

Was de IMPACT-bit geschikt voor zachte en harde schroefgevallen (in hout en in metaal) met IMPACT machines, de TiN coating maakt de IMPACT bit nu ook nog eens slijtvast en de diamantpartikels zorgen voor minder Cam-Out-effect (bit slipt uit de schroef).

Technisch komt het erop neer dat deze bit gesmeed is van een speciale staalsoort, op een andere manier gehard is dan andere bits, een torsie-zone heeft, voorzien is van een Titanium Nitride coating volgens het CVD-proces (beste van het beste) en voorzien van diamantpartikels. En dat allemaal in zo’n klein bitje!!

Pikant detail is dat de Duitse marktleider in bits zijn diamantpartikels aanbrengt op een galvanische nikkellaag. Deze laag is, in tegenstelling tot TiN, erg zacht. Bij belasting van de bits, worden de diamantpartikels in de laag gedrukt of vallen er helemaal uit.

IMPACT Diamant + TiN bits zijn verkrijgbaar in C6,3 (25mm) in Pozidriv 1/2/3, Phillips 1/2/3 en Torx (Tx10-Tx40). Er zijn 3 verpakkingsvarianten, te weten bulk, colour-bag (plastic zakje) en SYS-box (kunststof doosje).

Magnetische snelspanbithouder met scharnierfunctie

CoBit magnetische snelspanbithouder met scharnier

Een haakse overbrenging had cobit® al in het pakket (klik HIER). Het nadeel van deze constructie en van alle andere haakse overbrengingen is, dat het een vrij fors apparaat is en dat het het zicht op je werk kan belemmeren.

Schroefbits die onder een hoek kunnen schroeven zijn er ook al langer. Inbusbits met kogelkop en Torx met kogelkop (beide in het cobit®-programma) zijn speciaal bedoeld om onder een hoek te gebruiken. En zelfs gereduceerde Phillips en Pozidriv schroefbits zijn met een beetje goede wil schuin in een schroef te zetten. Deze laatste toepassingen gaan serieus ten koste van het toelaatbaar draaimoment of kunnen resulteren in het beschadigen van de schroef.

Met deze nieuwe bithouder van cobit® kan je de schroefbit recht in de schroef steken en toch onder een hoek werken. De bithouder heeft een toelaatbaar draaimoment van minimaal 60Nm, heeft een snelspanmechanisme en is magnetisch.

 

 

cobit® balie display

CoBit balie display zijaanzicht

 

 

cobit® komt met de traditionele en succesvolle balie display. Oorspronkelijk bedoeld voor de klant om zijn geld op te tellen maar nog steeds erg handig en compact voor op de balie. Veel bits op een kleine ruimte en zien=kopen. Er zijn twee uitvoeringen: Beide bevatten 215 bits en bithouders. 1 versie met ongecoate Torsion-bits en de luxere versie met TiN (CVD) gecoate bits. En omdat de Internationale Eisenwarenmesse over een aantal weken gehouden wordt, is er voor handelaren tijdelijk een speciale netto prijs voor deze displays.

cobit® op de Internationale Eisenwarenmesse 2016 in Keulen

CoBit_Keulen_2016

Bezoek onze stand, Hal 10.1, B008 om onze producten te zien, te voelen en uit te proberen en natuurlijk om de nieuwe catalogus mee te nemen.